Някога, в далечното минало, селото се е разстилало в местноста “ Селище“, където в днешно време се прави Оброка на Черешовица. По незнайни причини, селото малко по малко се изнася по- надолу, по поречието на река Златица, където се намира и сега. Поминъкът на хората в балкана основно е бил животновъдство, добив на картофи и дърводобив. За целта са им били необходими големи помещения, в които да събират храната на животните за през зимата. Така са започнали изграждането на сайвани с подръчни материали, където са трупали окосената, суха трева, с която са ги хранели.

Някога не е имало съвременните средства за изграждане на домове за семействата и всеки, който е започвал нов градеж, първо е трябвало да си приготви глинени тухли- кирпич, с които да изгради дом за жена и деца. Измазвали са ги с кал и варосвали отвън и вътре. Живели са уютно и щастливо. А с раждането на много деца и задомяването им след това , наложило селото да се разширява и уголемява.Има много такива сгради на територията на селото,потънали сред храсти, къпини и трънаци, които бавно се рушат в времето, неподдържани от никой.

Тези сгради и сайвани ще останат в спомените на младите и болка по спомените за добрите години на застаряващо население.