13 Октомври, 2013 година.  Ден преди празника на Света Петка , чието име носи църквата в село Черешовица. Ден за равносметка от направеното до тук. Ден за благодарности. Ден, в който ще се съберат всички миряни, гости на селото, приятели и познати. Ден, в който заедно ще кажем Алилуйя. Ден, в който Негово Високопреподобие Архимандрит Антим- , заедно с местния свещенослужител отец Тодор и импровизирания църковен хор на селото, ще извършат освещение на храм „Света Петка“ след основен ремонт. Ден, в който всички ще сведем глави и ще се помолим- за здраве, мир и благоденствие.

За празника бяха  поканени всички дарители, без които днешният ден не би бил възможен. Специален гост за днешния ден бе Народният представител от ПП Герб  Петър Якимов, дарили 9000 лева; Димитър Димитров- собственик на фирма, който поднови безвъзмездно цялата ел.инсталация; Професор Галилей Симеонов, Чавдар Антов,  д-р Крум Бънков, които реставрираха иконите в църквата безвъзмездно.

Много преди посоченото време за литургия, малко и голямо, облечени с най- новите си премени, с китки в ръце, вече бяха напълнили църквата.С всеобщо оживление и безскрайна радост посрещнаха най- скъпия гост за деня  Архимандрит Антим,Протосингел на Видинска митрополия. Всички искаха да се докоснат до него, защото Бог е изпратил за този ден най- добрият, и пред когото всички се прекланят.

В края на литургията Архимандрит Антим разказа житието на Света Петка, нейният труден житейски път, за мощите, които не намерили покой векове след нейната смърт и лечебната сила, която те притежават.

Беше прочетен Поздравителен адрес от кмета на гр. Берковица;

Народният представител Петър Якимов сподели радостта си, че средствата, отпуснати от ПП Герб, са използвани изключително целесъобразно и поздрави всички с празника.

 

С благодарствено слово към всички се обърна и църковния настоятел към храма:

„От името на църковното настоятелство на храм „Света Петка”, изказваме безскрайната си благодарност на Негово Високопреосвещенство Видински Митрополит Дометиан и Негово Високопреподобие Архимандрит Антим- Протосингел  на Видинска Митрополия и духовен ръкводител на Клисурски манастир, които отделиха от безценното си време, за да споделят с нас празника и осветят нашият храм след основен ремонт.

Всичко започна малко преди една година, след един разговор за финансово подпомагане за външно измазване на църквата от Тихомир Найденов. Оказа се, че проблемите вътре са далеч много по- сериозни и наболели и повече не търпят отлагане, защото храма беше готов да се превърне в руина.

Под вещото ръководство и мъдрите наставления на Негово Високопреподобие Архимандрит Антим успяхме да се организираме и направим избор за църковно настоятелство, да регистрираме църквата и започнахме да работим за нашата кауза.

Не беше лесно началото- започнахме с малки дарения на хората от селото, за да сменим дограмата, през която минаваха рояци от прилепи и птици.

Благодарим на всички хора отзовали се на повика ни за помощ!

Сред най- големите дарители са  Негово Високопреподобие Архимандрит Антим, Тихомир и Емилия Найденови, Венециян Якимов, Георги Василев, Зорка и Серафим Горанови,Мими Джонова и Борис Младенов.

Благодарим  ви прекрасни хора, за големите сърца, които носите!

Нашите безскрайни благодарности на ПП „Герб”, които ни дариха 9 000 лева, с които фирма ЦУЛЯ, успя да отремонтира напълно покрива, тавана, да  измаже църквата отвън и боядиса цялата.

Благодарим на Дирекцията по Вероизповедание към Министерски съвет, който ни отпуснаха 5 000 лева, за да успеем да завършим ремонта на този прекрасен за нас вече храм и отново със сръчните майстори на фирма ЦУЛЯ.

Това стана нашата мисия, а Месията за всички нас отново  се оказа Негово Високопреподобие Архимандрит Антим, който не пожали нито време, нито сърце, за да можем в днешния ден всички ние да бъдем отново заедно.

Дълбок поклон!

Най- топли благодарности към хората на изкуството професор Галилей Симеонов, Чавдар Антов и Крум Бънков, които положиха много усилия, за да накарат нашите икони отново да оживеят и всичко това направиха безвъзмездно.

Не можем да пропуснем и фирма „ДЛД“, с управител Димитър Димитров, които иградиха цялата ел. инсталация безвъзмездно, като заплатихме само материалите.

Благодарение на Цветан Найденов, днес ние имаме хубав кръст, поставен на покрива.

Всички вие сте велики хора! Благодарим ви!

Благодарим на всички жители на селото ни, които участваха с безвъзмезден труд!

Благодарим на тези, които дариха обзавеждането на църквата ни- на Карамфила Яначкова, Георгия Стоянова, Камена  Георгиева, Валерия Якимова, Мария Лазарова Спасова, Лили Стоянова.

Благодарим на всички помогнали, днешния ден да бъде по- хубав от вчерашния!

Нека Бог бъде с нас и винаги да носим Черешовица в сърцата си!“