Всичко започна като в приказката…Имало едно време…

Имало едно време, има го и сега, едно малко и китно селце, което се намира в най- красивата част на Стара планина, дълбоко скрито в недрата й, и неговото име е Черешовица. Наричали го още „Сърцето на рая“, защото хората там били с добри сърца и нежни души. Наистина  благословени от Господ. Имало си то малка и красива църква, която с времето се рушала безвъзвратно. И щяла да си отиде, ако не били добрите хора от селото, които истински се молели някой да помогне, за да може отново църквата да оживее и хората  да се събират в празници там. Толкова силно вярвали, че се случило Чудото.

В един слънчев, зимен ден се обадили добри хора, които поискали да помогнат църквата отново да светне. Хората от селото също не останали безучастни. Всеки давал кой каквото може, само и само час по- скоро мечтата им  да се сбъдне. И започнали промените- сменили вратите и прозорците, добри майстори ремонтирали покрива, измазали цялата църква отвън и отвътре, оправили пода, боядисали я и тя блеснала като нова.

Събрали се хората от селото да помагат и вътре да обзаведат. Кой каквото можел подарил, да направят църквата красива и по канона.

И така, не минало  година и всички  вече се радвали на отворената черква, на хубавите литургии в нея, които продължават и до днес.

Приказката завършва със щастлив край, защото на доброто се отвръща с добрина, а жителите на селцето  няма да забравят да  благодарят на своите благодетели.

– Благодарим на ПП „ГЕРБ“ за отпуснатите 9 000 лева, без които този ремонт нямаше да се осъществи.

– Благодарим на Дирекция по Вероизповедание към Министерски съвет за отпунатите 5000 лева, които ни помогнаха да довършим ремонта на църквата.

– Благодарим на всички жители на с.Черешовица, които в тези трудни времена, отделиха от своите спестявания, за да може сега мало и голямо да се радва на новооткритата  църква.

– Благодарим на ЦУЛЯ -ЕООД, която се справи чудесно с целия ремонт на църквата.

– Благодарим на Негово Високопреподобие Архимандрит Антим- Протосингел на Видинска митрополия, за активното участие, подкрепа и закрила, без които днес нямаше да имаме този прекрасен храм.

– Благодартим на ръководството на Видинска Епархия, които ни повярваха и помогнаха да доведем нашата мисия до  край и  увенчаха делото с освещение на храма.

Дълбок поклон на всички!

Амин!