Училището в с.Черешовица

/разказано от Михаил Стоянов, учител- пенсионер/

Първото училище в Черещовица е отворено около 1890 година и се е помещавало в стая от  дома на Камен Панов или дядо Пана,както са го наричали всички- буден българин, който е бил първоначално и даскал в него.

По- късно се построява другото училище, сграда, срещу сегашното кметство, в което е имало  канцелария и две  учебни стаички, в които са се събирали учениците и там са им преподавали. В мазето, под  училището, е имало изградена стаичка, в която местния полицай е затварял провенилите се селяни. Това училище е просъществувало до 1958 година, когато хората от село Черешовица, обединени в идеята да имат хубаво училище за децата си, с безвъзмезден труд, изграждат новата сграда на училището, което съществува в този си вид и до днес, независимо, че от 1979 училището в село Черешовица се закрива, заради липса а достатъчно деца в него.

В новопостроеното училище е имало две големи и просторни учебни стаи, канцелария, кухня, стол за учениците и физкултурен салон на първия етаж.

Училището е разполагало със собствено опитно поле, където децата, под наставленията на персонала в училището сами са си произвеждали всички продукти, необходими за кухнята, без захар, олио, ориз и брашно.

В сградата на училището е имало и работилница за дървообработване,  прежди и други пособия, необходими за часовете по ръчен труд.

В сградата на училището се е помещавала и детската градина, в която е имало около 20-25 деца.

Учители в детската градина на с.Черешовица:

1.До 1954 година учителка от с.Замфирово

2.Зорка Аврамова от с.Черешовица

3.Галунка Виденова от с.Черешовица

4.Пенка от с. Гаганица, която е и последна детска учителка до закриване на детската градина

Преди 1944 година даскал в селото е бил Станко Тодоров от Суточено/ сегашно Гаврил Геново/.Заедно с него е имало и още един даскал Найден от Ново село.

След 1944 годна учители в местното училище са били:

  1. Дончо Михайлов от с.Черешовица
  2. Йорданка Петрова Сандова от с.Черешовица
  3. Борис Първанов от село Гаганица до 1954 година
  4. Иван Мирчев Войнов от с.Михайлово 1954 година за една година
  5. Михаил Г.Стоянов- с. Михайлово – до закриване на учлището 1979 година

При пристигането си в с.Черешовица , в училището е имало около 30 деца, които са се обучавали от един учител

През 1979 година децата намаляват до 10-12 и се стига до решение училището да бъде закрито и децата преместени да се учат в с. Котеновци, а една година по- късно преместени в с. Гаганица- на 11 км от село Черешовица, където ежедневно са извозвани със служебен автобус.