Ловджиите в Черешовица!

От край време природата в балкана е богата не само на плодове и билки, а и изобилие от диви животни, които  живеят в лоното на планината. Тук често можете и случайно да срещнете сърничка с малките си, да чуете или видите лисица, глутница глигани, търсещи храна или отиващи до близката рекичка, да пресечете пътя на някоя  дива котка или страхливо зайче,  в дълбокия сняг да откриете следи на елен- лопатар или чуете воят на вълците в гората.

Богат е и Черешовският Балкан!

Както във всяко село в балкана, така и в Черешовица, откакто се помни един от поминъка на хората е бил лова. В далечното минало, всеки, който е имал възможност да си купи пушка е можел да ходи на лов необезпокояван през цялата година. Така са се снабдявали винаги с чисто и прясно месо. Ходели са поеденично или на групи. Нямало е организация и не са подлежали на контрол от властите.

В днешно време, всяко село има изградена ловна дружинка, която се грижи за правилната популация на видовете животни и намалява вредния дивеч в планината. За целта се издават ловни билети от горското стопанство, в които е описано вида дичеч, който е разрешен за ловуване.Ловната дружинка има разрешен периметър на ловуване, който е определен също от Горското стопанство и не навлиза в горски имоти на сесъдните села. Друга промяна, която съществува в днешно време е периода на ловуване. Вече е премахнат целогодишния лов и  със закон са оперелени периоди на ловуване. Обикновено началото на лова започва в средата на месец Август, когато се открива лова на пернатия дивеч.

От началото на месец Октомври се разрешава ловът на едрия дивеч по указания начин. И така до края на календарната година, когато навлиза забраната за лов на диви животни и остава в сила само лова на вреден дивеч, който се контролира от горските стопанства.

Всяка ловна дружинка има и куп задължения, които трябва безропотно да спазва през цялата година. Едно от най- важните е  да храни периодично животните в гората, като закупува храните за собствена сметка. Друго важно задължение е да поддържат горските пътища, които им осигуряват достъп до ловния район. В края на ловния сезон се прави събрание на ловната дружинка, отчитат се резултаите и докладват в Горското стопанство. Задъжение на членовете на ловната дружинка е веднъж годишно да се прави преброяване- таксация  на дивите животни. Това е важна справка, чрез която се следи популацията на всеки вид диво животно и регулира в природата.

Всичко това се отнася и за ловната дружинка в село Черешовица, която стриктно спазва всички разпоредби. Хората, тук, излизат на лов не само заради самият лов или желанието да убият животно, а да бъдат сред природата, която е неповторима в този регион на Стара планина. Грижовни стопани са за горските животни. На много места има изградени специални хранилки, които се зареждат непрекъснато с храна и сол, толкова необходима за оцеляването  животните в гората. За глиганите има направени множество калчища, където могат да се отъркалят и така предпазят от досадни мухи и други насекоми.

Благословена е планината с многообразните си видове! И щедро се отплаща на ловците!