От много години в село Черешовица се прави Оброк  за дъжд, плодородие, здраве и благоденствие на селото.Светецът, който са избрали някога хората от селото е  Св. Илия, всяка година на Илинден- 20 Юли се прави освещаване на курбан.

 

 

 

Селото има специално място за извършване на Оброка.  Местноста се нарича „Селище“  и е в непосредствена близост до селското кладенче.Ден преди празника, се кара жертвеното животно на мястото на Оброка и там се извършва приношението. Кръвта се събира във вдлъбката до Кръста. След като се заколи и изтече кръвта на животното се пръска кръста, а останалата част се заравя.

 

 

 

На тази поляна, от незнайни времена,  има кръст/ неизвестно на кого/ и хората го почитат като светиня, където и се прави Оброка на селото.

 

С изгрева на слънцето започва и приготвянето на Курбана, огъня се пали от мъже от селото, а жените се заемат с насичане на месото на жертвеното животно и рязане на зеленчуците.За да е вкусен Курбана, са необходими  да се сложат много зеленчуци. Хората от селото не пестят труд и материал, за да направят най- вкусния Курбан, на който да се наслаждават не само хората от селото, но и техните гости, дошли от близки и далечни места, специално за случая.Много лук, чушки, домати и тайни подправки се слагат в него.И докато къкри бавно в големите казани на огъня, ароматът му се носи по цялата поляна.А докато чакат да се свари курбана, готвачките не спират да обменят мисли и идеи как да направят празника по- красив.

И докато жените се грижат за приготвянето на храната, мъжете се заемат с подреждането на празничната трапеза, където млади и стари ще се съберат за пореден път заено.

Под дебелите сенки на дърветата, се застилат маси, подреждат се пейки, за да има къде да поседнат гостите и да си похапнат.