От много години, на 20 Юли- празника на Свети Илия- Илинден, за хората от село Черешовица е много специален ден. Оброкът на селото. Денят, в който то е пълно с гости, които оказват почит към Светеца и се молят за благоденствието на хората от Черешовица, за голям берекет, за предпазване от градушки и тежки болести.

И както е обичаят,  на този ден се обрича жертвена овца, от която се прави  курбан. А празникът се извършва винаги на едно и също място-  Оброчния Кръст, в местността „Селище“. Подготовката започва дни преди празника, когато трябва да се почисти поляната, набавят дърва за вкусния курбан, да се подготви деня да е хубав и неповторим. А всички гости и хора от селото носят специално подготвени за целта блюда и обредно изпечени хлябове, които се освещават по време на водосвета. След края на молебена, всички гости и местни жители биват благословени от Църковните представители, поръсени със светена вода и благословени със светия кръст. И преди да се раздаде курбана на всички миряни, отеца го благославя и ръси със светена вода.

И тази годи Атхимандрит Аним не ни забрави. Заедно с йеромонах Спиридон, игумен на Чипровския манастир и месния енорийски свещеник беше направен водосвета и благословен курбана. Всеки гост освен благословията от архимандрит Антим, получи допълнително и малка иконка, подарена от йеромонах Спиридон.